Azilum #20

2 950 Ft

Magyar H. P. Lovecraft Portál vadhajtásaként 2016-ban induló, nyomtatott lovecraftiánus magazin legújabb, 20. lapszáma! Elsősorban irodalmi fanzin, ami természetesen nem csak Lovecraftról szól, hanem a lovecraftiánus stílusról és szubkultúráról.

Ha előfizettél a magazinra, akkor nem kell semmit tenned, automatikusan érkezni fog a kiadvány.

Az előrendelés 2021. augusztus 15-ig tart, a kiszállítás augusztus végén indul. Gmail használata esetén a Promóciók és Frissítések lapfül alatt is ellenőrizd a megrendelés értesítőit!

Cikkszám: DM-AZLM20/2021 Kategóriák: , , Címkék: , , , , ,

Ne felejtsd el a kosárba rakni a jubileumi különszámot! Kattints ide!

Elérkeztünk a 20. számhoz, amely egy effajta, inkább a rajongói lelkesedés, mintsem a tőke táplálta kiadvány esetében igen szép eredmény, és talán egyszer majd még kerekebb jubileumokat is megérhetünk az Azilummal, amelynek alcíme, „lovecrafti magazin” sok mindent sejtet a tartalommal kapcsolatban.

Mi volt és lesz továbbra is „küldetésünk”? Legelőször is célul tűztük ki magunk elé Lovecraft még lefordítatlan írásainak a közzétételét, gondolunk itt az önállóan vagy társszerzőkkel írt történeteire, esszéire, kritikáira, költeményeire, cikkeire és levelezésére. Mérhetetlenül nagy terjedelemmel bír pusztán a rokonaival, barátaival, írótársaival váltott írásos eszmecseréje, amelynek még az eredeti nyelven történő feldolgozása sem ért véget. Az alapos, gondos, hozzáértő és szövegtisztelő akadémiai feltárás, amelynek élén S. T. Joshi áll, mára lehetővé tette a korábban helytelenül, hibásan megjelent szövegkorpusz valódi és helyes változatának elérését, ezáltal pedig a magyar fordítások revideálását, illetve új fordítások megjelentetésének lehetőségét.

Célul tűztük ki a lovecraft és társai alkotta pszeudo-mítosz, a Cthulhu-ciklus korai, kései és kortárs szerzőinek bemutatását, a jórészt magyarul még meg nem jelent mítoszos irodalmi alkotások reprezentatív feldolgozását. Az eltelt bő egy évszázad során ugyanis a ciklus olyan kreatív meg-megújulásának, illetve -újításának lehettünk tanúi, amelynek köszönhetően egyáltalán nem beszélhetünk ódivatú, avítt, a mai, weird irodalom iránt érdeklődő olvasó számára érdektelen és értéktelen szövegekről. A termés pedig annyira gazdag, hogy magazinunk mellett évente legalább egy-két alkalommal „különkiadásokkal” is tudunk jelentkezni, és a fáradozásainkat kísérő, szinte egyöntetűen pozitív visszajelzések megerősítenek minket és utat is jeleznek arra vonatkozóan, merre tovább.

Nos, a „merre tovább” kérdésére adott válaszunk a jelenleg évi három, 160 oldalas magazinunk és azok tartalma. 40 oldalról indultunk, mára a terjedelem felér egy legalább 320 oldalas könyv tartalmával. Az olvasói igények alapján főrészt fikció tölti meg az oldalakat, továbbá egy-két rövidebb-hosszabb tanulmány vagy ismeretterjesztő cikk, valamint rövidebb szövegek – könyv- és filmajánlók, kritikák, interjúk, képi anyagok stb. A 2016 óta tartó utunk során megfontoltunk minden kritikát, javaslatot, ötletet, és lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk a tartalmat és a formát egyaránt minél jobbá és profibbá tenni.

Tartalom

Traktátum
 • Margaret A. Murray: A boszorkánykultusz Nyugat-Európában – Boszorkányok és tündérek
Scriptorium
 • John Llewellyn Probert: Amit mások hallanak
 • Brian Willis: A megidézés zenéje
 • Paul Lewis: Periféria
 • Adrian Chamberlin: Idegen kereszteződés
Traktátum
 • Rejtélyek és misztériumok John Buchan és Arthur Machen műveiben
Scriptorium Anticuus
 • John Buchan: A zöld gnú
 • John Buchan: A szellő a csarnokban
 • John Buchan: Skule Skerry
 • John Buchan: A kör bezárul
 • Hanns Heinz Ewers: Vér
 • Erckmann–Chatrian: A három lélek
 • Stefan Grabiński: A kancsal
Scriptorium
 • Richard F. Searight – Franklyn Searight: Halálos köd

Az álmok hegye

Cthulhu nagyapó levelezőrovata

Laterna magica
 • The Wicker Man

Poszter

Tömeg 0.45 kg
Scroll to top
Close
Theme by SiteOrigin