Somogyi Gábor: Bevezetés a Cthulhu-mítoszba

750 Ft

Somogyi Gábor tanulmányának frissített kiadása, az eredeti a az Árnyak az időn túlról antológiasorozatban jelent meg három részletben. Vásárlásoddal a Magyar H. P. Lovecraft Társaság munkáját segíted, a kiadvány teljes ára az egyesület bankszámlájára kerül átutalásra támogatás formájában.

Epub és nyomtatásra előkészített PDF (58 oldal). Bankkártyás fizetés esetén azonnal letöltheted a fájlokat, banki utalás esetén az összeg beérkezése után lesznek elérhetők. A rendelést lezáró emailben (rendelése befejeződött), vagy bejelentkezés után a profiloldaladon a Letöltések közt találod meg a fájlokat. Gmail használata esetén a Promóciók és Frissítések lapfül alatt is ellenőrizd a megrendelés értesítőit!

Cikkszám: SG-BEVCTHL/2021 Kategóriák: , Címkék: , , , ,

“A »Cthulhu-mítosz« túlnyomórészt August Derleth találmánya, nem pedig H. P. Lovecrafté. Persze, Lovecraft végezte el a megalapozását. A legtöbb istenséget, démont és szolgálóit ő találta ki, és mindenekelőtt ő hozta létre azt a kísérteties és gótikus légkört, amely elengedhetetlen ebben a műfajban. Mégis úgy tűnik számomra, hogy Derleth volt az, aki megalkotta magát a »mítoszt« abból a célból, hogy összefoglalja benne az egyes lovecraftiánus kreálmányokat.

Valószínűleg Derleth találta ki a »Cthulhu-mítosz« terminusát. Még ha nem is ő volt igazából, minden bizonnyal ő a felelős minden, e terminussal kapcsolatos attitűdért. Persze, Derlethnek minden joga megvan ahhoz, hogy így értelmezze a világot, de sajnálatos módon túl sokakkal elhitette azt, hogy Lovecraft is ebben a világnézetben hitt. Ez egyszerűen nem igaz. Lovecraft és Derleth meglátása a világról teljességgel különböző volt.”

A mítosz régen túlnőtt Lovecrafton és munkásságán. Nem szorította-e háttérbe túlzott mértékben a mítoszalkotó írót „saját” teremtménye? Mennyire van köze a Cthulhu-mítosznak Lovecrafthoz, és ha már a mítoszteremtésnél tartunk, tulajdonképpen miféle, milyen mértékű és miként megítélhető szerepe volt August Derlethnek a Cthulhu-mítosz megalkotásában és eltorzításában? Mi is ez a pszeudo-mítosz, ez a Magnum Innominandum, a Nevén-Nem-Nevezhető, amely ugyancsak megnevezhetetlen, leírhatatlan és kimondhatatlan entitásokat akar mégis néven nevezni?

Még manapság is sok olvasó esik könnyen abba a csapdába, hogy összekeverje Lovecraft mesterműveit az utánzóival, akik hommage-aikban és pastiche-aikban éltetik tisztelt „elődjük” emlékét, illetve, hogy az említett alkotásaikat már csak ezen oknál fogva is egy sajátos, intertextuális rendszer, az úgynevezett Cthulhu-mítosz egy darabkájaképp értelmezzék. Noha a lovecrafti kozmikus horror beindította az utódok fantáziáját, kevés írótól eltekintve a mítoszos történetek szembetűnően klisés és közhelyes elemek olvasztótégelyei. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen brutálisan zsigerig hatoló szorongást és rettegést keltő aurájuk tökéletes „recept”.

Tartalom

 1. Előhang
 2. Miért pont a Cthulhu-mítosz és melyek a mítoszos történetek?
 3. Az eredet
 4. Cthulhu hívása
 5. Kooperáció, kollaboráció
 6. A kortársak
 7. Az ifjú titánok
 8. A Derleth-mítosz
 9. A feltörekvők
 10. Az Arkham House
 11. Cthulhu követei és utódai
 12. Fanzinok és egyesületek
 13. A Cthulhu hívása® RPG és a Chaosium
 14. Századvég
 15. Felnőtt egy nemzedék
 16. Napjaink: a fényes jövő
 17. Epilógus
 18. Jegyzetek
Scroll to top
Close